Henk Bulthuis van het Nassauplein, Miek Bruijn van het Verdonkenoord.

De vaders van Henk Bulthuis (78) en Miek Bruijns (69) filmden de mooiste stad van de wereld. Gelukkig hebben we de filmbeelden nog van beide vaders. Lees hun verhaal door Rob Bakker.

We zijn om de hoek, aan de Nassaulaan waar de HVA kantoor houdt en Henk zojuist de filmpjes heeft ingeleverd voor ‘Alkmaar op Film’. Of ik even mee loop, vraagt hij. Kan ik ook eens zien waarom dat Nassauplein nog altijd zo mooi is. Henk wijst op de gevels in de stijl van de Amsterdamse School, de erkertjes, de daklijsten, de ornamenten en versieringen, de zorg en aandacht waarmee de dure buurt van Alkmaar ooit werd ontworpen.

Het rosarium van het Nassauplein in 1960.

Hij wijst ook op wat verloren ging. Nieuwbouw op de plek van wat ooit zo goed bij de buurt paste, hij heeft het er maar liever niet over. Maar bovenal betreurt Henk het verdwenen rosarium, dat nog figureert op een van de filmpjes van vader Hans. ‘De verjaardag van mijn zusje. Het was prachtig weer, ik herinner het mij als de dag van gisteren. Ze had wel vijftien vriendinnetjes uitgenodigd voor haar partijtje in het rosarium. Het mocht wat kosten.’

Het gezin leefde in welstand, vertelt Henk. Z’n vader had aan de Oudegracht een florerende textielhandel. Z’n ouders waren zeer reislustig. In Europa reisden ze zo’n beetje alle landen af. Ook Marokko en Israël werden bezocht. En vanzelfsprekend werden ook al die reizen op film vastgelegd. Voor ‘Alkmaar of Film’ zijn vooral de beelden op de achtergrond van belang.

‘Mijn vader hield er van mensen te filmen. Er moest iets bewegen, vond hij. Je ziet die kinderen, vrienden en familieleden meestal met fragmenten Alkmaar op de achtergrond. En soms denk je dan: hé, wat leuk dat ik dat weer zie, dat is er niet meer, of dat is nu heel anders geworden.’

Foto boven: Henk Bulthuis voor de woning aan het Nassauplein waarin hij opgroeide.

Foto: Robert van Westerhoven en Miek Bruijn.

Ook het gezin waarin Miek Bruijn (69) opgroeide kon tot de welgestelden worden gerekend. Vader Frederik had een florerende groothandel in woningtextiel. Mieks eerste vier levensjaren speelden zich af op het Verdronkenoord, dat op de filmbeelden veelvuldig in beeld komt. Bijvoorbeeld in een van de winters die destijds veel ijs- en sneeuwpret opleverden. Zo zien we oudere broer Jan Anthonie terwijl hij leert schaatsen op de gracht. En de Alkmaarderhout bedolven onder de sneeuw.

Ook het dagelijks gezinsleven werd vastgelegd. Moeder Fietje wandelt door de Hekelstraat met Miek en haar oudere zus en broer. Ze gaan naar school. Mieks vader schoot mooie beelden in het Sint Elisabethziekenhuis ergens in de jaren vijftig. Nonnen in vol ornaat, waar en wanneer zien we dat nog?

‘Maar waar mijn vader altijd bij filmde dat waren de rally’s met oldtimers waaraan hij meedeed’, zegt Miek. ‘Dat was zijn grote passie.’  ‘Hij had er zelfs een uit 1901’, vult Mieks man Robert (72) aan. ‘Toen ik in de familie kwam had hij er vijftien staan in z’n schuur staan. Altijd was hij aan het sleutelen aan die wagens en ik was daar graag bij.’

Ook nog mooie, op film vastgelegde herinneringen op zolder?

Stuur een e-mail naar info@alkmaaropfilm.nl, dan maken wij een afspraak!